Waarschijnlijk kunnen kwaadwillenden eenvoudiger je wachtwoord kraken dan je denkt. Hoe vaak sta je stil bij de wachtwoorden die je gebruikt? Het is geen sexy onderwerp, maar uit onderzoek van 70 miljoen wachtwoorden door Joseph Bonneau kwam in juni 2012 naar voren dat de meeste wachtwoorden zwak waren.

Als slimme ondernemer maak je steeds vaker gebruik van online toepassingen, zoals e-mail, Dropbox, Skype, Facebook, etc. Je gevoelige bedrijfsinformatie wordt daarmee online opgeslagen. Zorg dat vreemden er niet bij kunnen door het potentiële indringers moeilijker te maken. Maak er even tijd voor en lees dit artikel.

Hoe maak je eenvoudig unieke wachtwoorden?

Om te beginnen is een moeilijker wachtwoord een wachtwoord dat op één plaats wordt gebruikt. Tientallen wachtwoorden onthouden is natuurlijk niet te doen, dus een hulpmiddel is nodig.

Zo kies je eenvoudig vele unieke wachtwoorden.

 1. Kies twee woorden of zinnen die je goed kunt onthouden.Bijvoorbeeld: basiszin 1 is GroeiMetEenOnlineTeam en hulpzin 2 is bespaaroptijd.De eerste zin is het basiswachtwoord. De tweede zin is om ieder wachtwoord uniek te maken. De eerste letter b staat voor 1, de tweede letter e staat voor 2 etc.
 2. Noteer een unieke cijfercombinatie van 2 cijfers gebaseerd op het aantal letters in je hulpzin.
  Bijvoorbeeld: je noteert als wachtwoord bij je e-mail het cijfer 21. Niemand die het bijbehorende wachtwoord weet. Jij weet wel direct het wachtwoord. Dat is je basiszin aangevuld met de tweede en eerste letter uit je hulpzin.Je wachtwoord is: GroeiMetEenOnlineTeameb. En als je inlogt in je online projectmanagementomgeving op basis van het cijfer 92, dan weet je dat het wachtwoordGroeiMetEenOnlineTeampb is.

Hoe maak je een ingewikkeld wachtwoord?

Als je niet weet of je een veilig wachtwoord hebt, kun je die testen op de site www.howsecureismypassword.net. Ik verwacht niet dat je wachtwoorden als wachtwoord of qwerty gebruikt. Die wachtwoorden worden door veel mensen gebruikt, waardoor ze direct gekraakt kunnen worden.

Wat moet je doen?

 1. Kies voor een wachtwoord dat niet uit logische combinaties bestaat.

  Bijvoorbeeld steven12 is een logisch wachtwoord. Dit soort wachtwoorden zien we bij Bespaar op tijd vaak langskomen. De website www.howsecureismypassword.net geeft aan dat een desktop pc slechts 3 uur nodig heeft om dat wachtwoord te kraken. Dat komt omdat veel wachtwoorden bestaan uit een bestaand woord aangevuld met cijfers.
 2. Kies voor een wachtwoord dat wordt aangevuld met hoofdletters en symbolen. 

  Bijvoorbeeld Steven12 is beter. Volgens de website kost het nu al ongeveer 10 dagen om het wachtwoord te kraken. Maar vergeet niet dat het hier om een desktop pc gaat, dus met krachtige computers kan het veel sneller.De website www.testjewachtwoord.nl geeft goede tips. Die site vindt het wachtwoord GroeiMetEenOnlineTeampb een zwak wachtwoord. Maar als we het wachtwoord aanvullen met symbolen naar [email protected], dan wordt het als een zeer sterk wachtwoord gezien.

 3. Maak van je wachtwoord een niet logische combinatie door het kiezen van een zin en vervolgens van elk woord de eerste letter te nemen.Dit wordt de mnemotechniek genoemd. Voor de basiszin die we hadden Groei met een online team wordt het wachtwoord dan Gmeot. Ook dan kun je weer variëren met letters en symbolen. Bijvoorbeeld [email protected] en aangevuld met de letters uit je hulpwoord. Daardoor heb je een wachtwoord dat geen woorden uit een woordenboek bevat.

  Let op: gebruik voor deze afkortingen geen standaardzinnen. Vaak worden bijvoorbeeld zinnen uit films gebruikt. Maar die worden door hackers meegenomen in hun hackpogingen.

Altijd de beste wachtwoorden veilig bij de hand

Als je geen enkel wachtwoord wilt onthouden, kun je de moeilijkste wachtwoorden laten genereren door een wachtwoordgenerator. Die wachtwoorden sla je bijvoorbeeld online op. Ja, dat lijkt na het lezen van het voorgaande misschien vreemd.

Toch biedt bijvoorbeeld Passpack een betrouwbare oplossing. In drie stappen log je in en kom je bij je accounts met bijbehorende wachtwoorden.

Handige opties die Passpack biedt zijn onder andere een wachtwoordengenerator en het veilig delen van wachtwoorden met anderen.

Je bent nu 0 sec op deze website

Gooi geen tijd meer weg en download het gratis ebook
Uitbesteden beter de baas.