Enkele maanden geleden las ik het boek The 4-hour Workweek van Tim Ferris. De inzichten in dit boek krijg ik niet uit mijn hoofd. Wat mij het meest is bijgebleven, is de kostbare waarde van tijd. Tim spreekt over de ‘nieuwe rijken’, die niet zozeer veel geld te besteden hebben, maar vooral over veel vrijheid beschikken in het besteden van hun tijd. Bekijk ook eens de website van het boek.

Een werkweek van 4 uur

Succesvolle mensen kunnen met een 4-urige werkweek toch een goed leven leiden met financiële zekerheid en veel tijd om leuke dingen te doen. Dit voorbeeld is natuurlijk krankzinnig. Hoe is dat mogelijk, kunt u zich afvragen. Deze houding staat namelijk immens ver af van de in Nederland zo diep verankerde calvinistische inslag, die gedomineerd wordt door hard werken en zuinig leven.

Voor veel mensen zal vier uur werken per week altijd een utopie blijven. Toch zijn verschillende tips die in het boek gegeven worden waardevol als het gaat om tijd besparen. De komende weken worden in dit blog verschillende items behandeld. De items zijn niet alleen voor zakelijk, maar ook voor privégebruik toepasbaar.

Het 80/20 principe

Vanuit dit principe krijgt het stellen van prioriteiten de volle aandacht. Volgens Pareto (de bedenker van dit principe) kan door het maken van de juiste keuzes veel effectiviteit gewonnen worden. In veel bedrijven komt 80 procent van de output voort uit 20 procent van de input. Dit zelfde geldt bijvoorbeeld voor veel meer zaken: zo is vaak 80 procent van de inkomsten afkomstig van 20 procent van de klanten. Of is 80 procent van je geluk afkomstig van de 20 procent van de tijd die je besteedt aan je favoriete hobby. Het gaat er vooral om dat je hoofd- en bijzaken onderscheidt, zodat je tijd inzet op de zaken die echt belangrijk zijn. Je zal kritisch naar jezelf moeten leren kijken om te beoordelen met welke zaken je tijd kan besparen, zonder dat dit ten koste gaat van gewenste resultaten.

Aan de slag

Als ondernemer kun je iedere week veel tijd besteden aan het uitvoeren van taken die eigenlijk niet behoren tot de core business. Denk aan het bijwerken van de website, het uitzoeken van locaties, het inkopen van kantoorbenodigdheden of het maken van afspraken.

Namens Pareto daag ik je uit om na te gaan hoeveel tijd je per week besteedt aan dit soort zaken. Veel van dit soort zaken kun je waarschijnlijk ook door iemand anders laten doen. Hierdoor heb je tijd en energie over voor dingen die echt belangrijk en leuk zijn. Als je dit principe goed weet toe te passen, dan ontdek je misschien wel hoe je 20% van je tijd kan inzetten om tot 80% van je resultaten te komen. Een behoorlijke tijdbesparing!

Tip: doe alleen nog de belangrijkste taken zelf en besteedt de ondersteunende diensten uit. Hoe kijk jij er tegenaan?

Je bent nu 0 sec op deze website

Gooi geen tijd meer weg en download het gratis ebook
Uitbesteden beter de baas.