20160404_105707

Neem een kijkje in mijn ideale online kantoor

Waar werk je deze week? De tijd dat het antwoord kantoor zou zijn, ligt alweer een tijdje achter ons. Overal kun je de perfecte werkplek creëren.

Inmiddels is het de gewoonste zaak om ook vanuit huis, koffiebar of coworking-locatie te werken. Misschien heb je niet eens de beschikking over een kantoor. Maar vergeet niet het fijne hotel met de toch wel belabberde WiFi of het vliegtuig met de altijd te krappe zitplekken.

Hoe zorg je dat je ondanks de beperkingen toch altijd een prima werkplek tot je beschikking hebt?

Als digital nomad heb ik gekozen om de wereld één groot kantoor te laten zijn. Want er zijn nog maar weinig plekken op de wereld waar geen of zeer slecht WiFi te vinden is. In de rust van mijn hotelkamer in de altijd drukke stad Bangkok werk ik bijvoorbeeld gestaag aan de lancering van een nieuw project. De ideeën daarvoor heb ik bijvoorbeeld opgedaan tijdens een hike langs de Annapurna bergen van over de 8.000 meter in de Himalaya. Iedere plek wordt zorgvuldig uitgezocht passend bij het werk dat gedaan moet worden.

Graag deel ik de inhoud van mijn reistas met je. Al kunnen we het beste beginnen met de tas zelf.

Reistas: Osprey Farpoint 40

De belangrijkste eisen aan een tas zijn voor mij het gewicht, de grootte en een vak voor de netbook.

Een algemeen geldende wet is dat hoe langer je reist hoe minder spullen je meeneemt. Dat is voor mij niet anders. Voor de meeste reizen is een tas die mee mag als handbagage in een vliegtuig voldoende. De Osprey heeft precies de maximale formaten die veel vliegtuigmaatschappijen hanteren.

Deze tas neem je altijd mee als handbagage. Scheelt wachttijd op het vliegveld. Bovendien sjouw je je nooit een breuk, omdat je onmogelijk teveel meeneemt.

Het gevolg is een stevige tas van 40 liter. Hij is te dragen als rugtas, maar de draagbanden zijn ook volledig te verbergen. De tas ziet er dan uit als schoudertas en ik draag hem dan ook graag met de schouderband. Daarnaast is de Farpoint helemaal open te klappen, zodat het net als een koffer in te pakken is.

40 liter is niet veel. Omdat het overal eenvoudig is om kleding te laten wassen, hoef ik niet veel setjes mee te nemen. Het is natuurlijk jammer dat ik maar uit zo’n 9 outfits kan kiezen. NEE, dat is helemaal niet jammer. Hoe minder keuzes je hoeft te maken, hoe meer tijd je kunt besteden aan het maken van belangrijkere keuzes. Marck Zuckerberg (Facebook) draagt daarom altijd hetzelfde grijze t-shirt.

 

 

farpoint_40_volcanic_grey

 

 

Mijn Farpoint 40 bevat de tools die mijn online kantoor mogelijk maken. Je vindt ze in het vervolg van dit artikel. Daarnaast vul ik mijn tas met kleding, hardloopoutfit en -schoenen, toiletartikelen en een ereader. O ja, het is me ook gelukt om begin dit jaar mijn ski-outfit mee te nemen in deze tas.

Ook een goede tas heeft te lijden als die veel gebruikt wordt. Osprey biedt een goede service: een lange garantie op je tas. Gaat de tas kapot, dan krijg je gratis een onderdeel thuisgestuurd. In geval van grotere schade kun je de tas opsturen (als je niet op reis bent). Mijn tas heb ik nu 15 maanden intensief in gebruik en het materiaal is nog niet aan slijtage onderhevig.

Ultrabook: Dell XPS 13

In mijn zoektocht naar een ultrabook vind ik gewicht, grootte en de accuduur altijd de belangrijkste aandachtspunten.

De Dell had al snel mijn voorkeur, want een kleiner apparaat van 13,3 inch is niet op de markt te vinden. Zie bijvoorbeeld onderstaande vergelijking met de Macbook van 13,3 inch.

 

 

2000583600

 

 

Het resultaat is een scherm met superkleine randen. Vooralsnog is Dell de enige die zoiets op de markt brengt. Vanuit stijl bekeken, stijgt voor mij de netbook hiermee direct boven alle andere uit. Maar dat is natuurlijk een persoonlijke overweging. Dell noemt het zelf een InfinityEdge-beeldscherm. In vergelijking met alle andere netbooks op de markt, kan ik met die benaming meegaan.

De Dell heb ik nu een aantal maanden in gebruik. Een groot voordeel is dat het apparaat echt stevig is. Je kunt bijvoorbeeld het scherm niet met één hand openklappen. Mijn vorige netbook (Sony Ativ Book 7) was behoorlijk slap, waardoor na verloop van tijd een afdruk van de toetsen in het scherm zichtbaar werd. Het is een gebruiksvoorwerp, maar een beschadigd scherm vond ik wel erg storend.

Het apparaat is klein, wat resulteert in kleinere toetsen. Direct vanaf het eerste gebruik had ik hier geen enkel probleem mee. Tot op heden heb ik 2 nadelen bij de Dell gevonden: het aanslaan van de toetsen vind ik te zwaar en maakt teveel geluid. Een Macbook heeft dat beter voor elkaar. Daarnaast vind ik dat de onderkant van het apparaat te warm wordt om comfortabel op je schoot te hebben.

Misschien dat je de locatie van de webcam een nadeel vindt. Op de normale plaats – midden bovenaan het scherm – is simpelweg geen ruimte. Door de locatie linksonder kijkt je gesprekspartner tegen je onderkin aan, of in je neus of tegen je vingers als je het aan typen bent. Tot op heden heb ik er nooit opmerkingen over gehad, wat betekent dat alle webcams vrijwel nooit de perfecte beeldhoek tonen.

De XPS 13 is in verschillende varianten op de markt gebracht. Ik heb niet voor de variant gekozen met touchscreen. Niet omdat die zwaarder is t.o.v. de mijne van 1,22 kg, want het scheelt nog geen 100 gram. Maar wat mij betreft gaat er niets boven een mat scherm.

Over smaak valt te twisten. Maar een netbook met een rand van slechts 5,2 mm zorgt ervoor dat je altijd meer van de wereld ziet.

Daarnaast heb ik gekozen voor het scherm met Full HD resolution (1920 bij 1080 pixels). Bij de normale kijkafstand tot het scherm kan ik geen pixels onderscheiden. Een Ultrasharp QHD scherm (3200 bij 1800 pixels) geeft een nog scherper beeld. Maar het is te begrijpen dat die extra pixels allemaal van energie voorzien moeten worden, wat ten koste gaat van de accuduur. Daar wilde ik niet op inleveren. Heb je meestal een stopcontact in de buurt, dan raad ik je de variant met dit scherm zeker aan.

 

 

dellxps13

 

 

Smartphone: Pocophone F1

Een smartphone moet voor mij snel zijn, prima foto’s maken en een groot scherm hebben.

Meer info over dit toestel volgt nog.

Draadloze router: Hootoo TripMate Wireless Router

Er zijn een aantal situaties wanneer ik iets mis:

  • De WiFi is prima. Maar in het hotel ontvang ik maar 1 inlogcode om toegang te krijgen tot internet. Ik heb sowieso altijd mijn netbook en smartphone bij me.
  • In de gang is het WiFi-signaal sterk genoeg, maar op mijn werkplek is het echt te langzaam om productief te zijn
  • In de telefooncel bij de coworking-locatie is een netwerkkabel aanwezig, zodat ik zeker weet dat ik een succesvol Skype-gesprek kan hebben. Maar een aansluiting daarvoor zit niet meer in mijn netbook.

In al deze situaties komt een reisrouter van pas.

Laat een werkplek niet afhangen van de sterkte van het WiFi-signaal. Met een reisrouter heb je WiFi op de plek dat jij het wilt.

Al mijn apparaten geef ik een eigen beveiligde WiFi-verbinding via deze router. Tevens beschikt de Hootoo over een powerbank van 10.400 mAh die gebruikt wordt om de router van energie te voorzien, maar waarmee ook smartphone, tablet en camera zijn op te laden.

 

 

HT-TM05

 

 

Dit is de eerste reisrouter die ik heb. Ik ben er tevreden over, maar ik kan hem niet vergelijken met de prestatie van andere apparaten op de markt. Ten slotte natuurlijk nog belangrijke info: deze Hootoo heeft een gewicht van 250 gram.

Sporthorloge: Polar V800

Begin dit jaar moest ik opnieuw een sporthorloge aanschaffen. Polar maakt inmiddels een aantal jaren horloges met ingebouwde GPS. De eerste generatie kocht ik (Polar RC3 GPS), maar na hardlopen op een strand langs de Indische Oceaan was ik spontaan toe aan een verfrissende duik. Daar kon de RC3 niet tegen. Het was dus belangrijk om er één te kopen die wel tegen wat water kan.

Voor de V800 is dit geen enkel probleem. Daarnaast moet het horloge perfect aansluiten op mijn leefstijl. Ik houd van duursporten: hardlopen en wielrennen. Ook moet het bijdragen aan het verhogen van mijn fitheid op de momenten dat ik niet aan het sporten ben.

Als ik op mijn horloge kijk zie ik niet alleen de tijd, maar ook hoeveel ik vandaag bewogen heb afgezet tegen de gewenste hoeveelheid beweging. Als dat niet genoeg motivatie is, krijg ik na iedere 50 minuten van inactiviteit een waarschuwing: “It’s time to move”. Hoeveel je ook beweegt in de avonduren, te lang stilzitten is voor niemand goed. Ook is inzichtelijk hoeveel uren per nacht ik echt slaap. Ik dacht het altijd te weten, maar in de praktijk was het toch minder dan verwacht.

Het horloge is al ruim 2 jaar geleden gelanceerd. Daarmee lijkt het al een verouderd apparaat te zijn. Maar door software-updates is de Polar pas sinds ruim een half jaar interessant genoeg om te kopen.

Via bluetooth is het horloge verbonden met mijn smartphone. Ik hoef niet alle berichten te ontvangen op mijn telefoon. Het is eenvoudig in te stellen welke apps op mijn telefoon wel of geen berichten mogen afleveren op het horloge. Ideaal om nooit urgente e-mailberichten van mijn opdrachtgever of een chatbericht van een teamlid te missen. Bluetooth zorgt er tevens voor dat alle data via bluetooth wordt ingelezen in een overzichtelijke app op mijn smartphone.

Ben je niet echt een sporter, dan brengen andere merken ook horloges op de markt die een bijdrage willen leveren aan je fitheid. Omdat gps niet nodig is, zijn deze horloges een stuk kleiner.

 

 

V800_black_340x395

 

 

Zoals je ziet is het horloge niet klein. Het gevolg is een horloge van 79 gram (exclusief hartslagband). In de praktijk heb ik hier geen last van, vooral omdat ik het 24 uur per dag draag. Omdat ik hem zo vaak draag, was het heel belangrijk dat het een stijlvol product is. Persoonlijk vind ik dat Polar daar met de V800 zeer goed in is geslaagd.

Zonder voldoende slaap en beweging is het zinloos om al je timemanagement lessen in de praktijk te brengen. Met de Polar V800 weet je altijd precies hoe je lichaam ervoor staat.

Power bank: Xtorm XB102

Mijn online kantoor heeft altijd energie nodig. Vooral een smartphone is bij intensief gebruik, vaak precies leeg op het verkeerde moment. Om zeker te zijn dat mijn apparaten altijd werken, heb ik een Xtorm power bank. Degene die ik heb aangeschaft is 15.000 mAh, bevat 3 uitgangen en is 314 gram.

Eén van de uitgangen is 5V/3A, waardoor laden 3 keer zo snel gaat dan via het stopcontact. De andere 2 USB-uitgangen laden 2 keer zo snel.

Als je buiten de gebaande paden reist, heeft Xtorm ook nog een variant die kan laden via zonne-energie. Reis je liever lichter, dan zijn er ook lichtere varianten leverbaar. De accu van mijn netbook is tot op heden nooit een belemmerende factor geweest. Anders heb je de mogelijkheid om een power bank voor laptops aan te schaffen. Op het moment dat de capaciteit terugloopt van de accu in mijn netbook, koop ik een nieuwe die eenvoudig zelf te monteren is.

 

 

2000593409

 

Wat past nog meer in jouw ideale online kantoor?

Mijn ideale werkplek voldoet natuurlijk niet aan de arbo-richtlijnen. Ik maak me daar geen zorgen over. Veel mensen die over een verantwoorde werkplek beschikken, zitten veel te lang nonstop achter hun bureau.

Ik zorg dat de locatie van mijn werkplek goed is. Het moet een inspirerende plek zijn die tussendoor uitnodigt om de omgeving te verkennen wandelend of hardlopend. Het maakt me dan niet uit of het wandelend is naar het restaurant in het drukke winkelcentrum of hardlopend rond een meer hoog in de bergen. Daardoor beweeg ik genoeg en ik wissel het af met staand werken.

Als je toch nog ruimte over hebt in je tas, raad ik je een laptopstandaard aan. Het is beste fijn om het beeldscherm wat hoger te plaatsen. Je hebt dan wel altijd een een bluetooth toetsenbord en muis nodig.

Ik wens je succesvolle zaken op plaatsen die uitnodigen om productief te zijn.

Share this post

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email
© 2011 – 2019 | Bespaar op tijd

Welke online tools gebruiken wij dagelijks om succesvol te ondernemen?

Bespaar heel veel uren uitzoekwerk. Vul je gegevens in en ontvang direct onze beste tools van 2019 per e-mail.

Skip to content